dimarts, 28 de març del 2017

La Biblio t'informa (20)




Nova setmana amb una informació lectora des de la nostra Biblioteca en aquest microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina

Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a:

  • Santa Teresa de Jesús (28 de març de 1515), religiosa espanyola i escriptora, de les poques dones representatives de la nostra història de la literatura, especialment del Segle d'Or espanyol. Autora de Camino de perfección, Conceptos del amor de Dios, Castillo interior i Las moradas.
  • Maximo Gorki, pseudònim d'Alekséi Maksímovich Péshkov (28 de març de 1868), escriptor rus, mestre del realisme i considerat una de les personalitats més rellevants de la cultura i la literatura rusa. Entre les seues obres destaquen La madre i El corazón ardiente de Danko.
  • Mario Vargas Llosa (28 de març de 1936), escriptor de Perú, és un dels assagistes i novel·listes més destacats de Latinoamèrica. A la nostra biblioteca podem llegir, entre altres, ¿Quién mató a Palomino Molero?, La ciudad y los perros, Pantaleón y las visitadoras i Travesuras de la niña mala
  • Miguel Hernàndez va morir tal dia con huí en 1942.
  • Ernst Junger (29 de març de 1895), filòsof i escriptor alemany, del que destaquem La emboscadura.
  • Paul Verlaine (30 de març de 1844), poeta francès, del que podem llegir a la biblioteca una antologia de la seua poesia i Hombres de mi tiempo
  • Thomas Ridley Sharpe (30 de març de 1928), escriptor anglès amb un humor molt corrosiu i crític, creador de novel·les com Wilt, Zafarrancho en Cambridge, El bastardo recalcitrante, Reunión tumultuosa i Los Grope.
  • René Descartes (31 de març de 1596), filòsof i matemàtic francès, està considerat com el pioner de la filosofia moderna. La seua obra més coneguda és El discurso del método.
  • Octavio Paz (31 de març de 1914), poeta, assagista i diplomàtic mexicà amb una obra molt prolífica. Fou Premi Nobel a 1990 i Premio Miguel Hernández a 1981. A la biblioteca podem llegir Tiempo nubaldo i El apando y otros relatos.
  • Nikolai Vasilevich Gogol (1 d'abril de 1914), escriptor d'Ucraïna, però que va escriure tota la seua obra en rus. La seua novel·la més popular és Almas muertas
  • Jorge Isaacs (1 d'abril de 1837), novel·lista i poeta de Colombia, autor de la considerada millor novel·la romàntica hispanoamericana del segle XIX, María
  • Edmond Rostand (1 d'abril de 1868), poeta i dramaturg francès, recordat especialment per la seua obra Cyrano de Bergerac.
  • Edgar Wallace (1 d'abril de 1875), escriptor anglès creador de l'estil que anomenem thriller amb la seua novel·la Los cuatro hombres justos. Podem llegir a la biblio La tercera casualidad, El hombre que no era nadie i La puerta de las 7 cerraduras
  • Milan Kundera (1 d'abril de 1929), novel·lista txec i nacionalitzat francès, va adquirir reconeixement internacional amb la seu obra La insoportable levedad del ser.
  • Hans Christian Andersen (2 d'abril de 1805), el més celebre dels escriptors romàntics danesos. Els seus contes infantils són els que més pretitgi li van donar. Es celebre aquest dia, en commemoració del seu naixement, el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. A la biblioteca podem llegir la seua obra completa i així aprofitarem per descobrir contes nous. 
  • Émile Zola (2 d'abril de 1840), escriptor francès i fundador del moviment naturalista. Entre les seues obres destaquen Naná, La taberna, Teresa Raquin, Germinal i El paraiso de las damas
  • Washington Irving (3 d'abril de 1783), escriptor nord-americà que està considerat el primer autor que utilitza la literatura per fer riure i caricaturitzar la realitat, creant a més l'estil col·loquial americà. Una de les seues obres més conegudes és Cuentos de la Alhambra.
  • José Hierro del Real (3 d'abril de 1922), poeta espanyol de la Generació de la postguerra, Premio Príncipe de Asturias 1981 i Premio Cervantes 1998. Us invitem a llegir alguns dels seus poemes a la biblioteca.
Però, a més, estem davant d'estrenar un mes molt literari doncs l'1 d'abril de 1713 es va fundar la Real Academia Española per iniciativa del Marquès de Villena. Com hem dit abans el dia 2 d'abril celebrem Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. Un 21 d'abril de 1866 la reina Isabel II posa la primera pedra de l'actual Biblioteca Nacional, una de les més importants del món. Un 23 d'abril de 1933 s'inaugura en Madrid la primera Fira del Llibre i el mateix dia es declarat per la UNESCO Dia Mundial del Llibre.

Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-Secció: Novel·la o Narrativa

Us informem que aquest proper dijous, 30 de març, a les 19:30 de la vesprada, tindrà lloc al saló d'actes de la Biblioteca de Cocentaina la presentació de l'associació SolidariSona i del llibre d'Ainoa Brotons, Amal, esperança de Palestina. Esteu tots i totes invitats/des.

-Recomanació lectora:
          Tom Sharpe. La gran persecució. Editorial Columna
          Andersen. qualsevol de les seues obres.
         
-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és de Sasha Bassari i està seleccionada, com totes les altres il·lustracions que fiquem en aquest espai, de LecturImatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada