dimarts, 21 de març del 2017

La Biblio t'informa (19)


Nova setmana amb una informació lectora des de la nostra Biblioteca en aquest microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina

Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a:
  • Alejandro Rodríguez Álvarez (23 de març de 1903), conegut com Alejandro Casona, fou un prolífic escriptor espanyol de la Generació del 27, mestre de professió, que va escriure tot tipus de gèneres literaris, sobretot teatre. Amb la seua novel·la Flor de leyendas va obtindre el Premio Nacional de Literatura, a 1933. A la nostra biblio podeu llegir les seues Obres Completes.
  • Tirso de Molina, pseudònim de fray  Gabriel Téllez (24 de març de 1579), dramaturg, poeta i narrador espanyol que va estacar per l'anàlisi profund de la psicologia dels seus protagonistes, en especial els femenins. Podem llegir moltes de les seues obres a la biblio i, especialment, us recomanem El burlador de Sevilla.
  • Mariano José de Larra (24 de març de 1809), un dels màxim exponents del Romanticisme espanyol. Famosa va ser la seua columna periodística El pobrecito hablador i el seu article Vuelva usted mañana
  • Dario Fo (24 de març de 1926), mim i dramaturg italià, premio Nobel de literatura a 1997. Situat al voltant de l'esquerra política italiana, ha escrit àcides sàtires polítiques contra el capitalisme, la màfia, el poder polític i el Vaticà. Us recomanem llegir la seua obra de teatre Ací no paga ni Déu!, Misteri Buffo -un conjunt de monòlegs contra la societat i l'Esglèsia que conté les claus del seu magisteri teatral en tota Europa- i Muerte accidental de un anarquista.
  • Eduardo Mendicutti (24 de març de 1948), autor espanyol de novel·les que destaquen perquè els seus personatges solen ser homosexuals. Podem llegir Yo no tengo la culpa de ser tan sexy, El palomo cojo, California i Siete contra Georgia.
  • José de Espronceda (25 de març de 1808), considerat com el més destacat poeta espanyol romàntic. Us recomanem llegir El diablo mundo, El estudiante de Salamanca i la seua Obra poética. Autor del megaconegut poema La canción del pirata.
  • Luís Landero (25 de març de 1948), novel·lista espanyol, escriptor, entre altres, de Juegos de la edad tardía i Caballeros de Fortuna.
  • Serafín Álvarez Quintero (26 de març de 1871), comediògraf i escriptor espanyol que, junt al seu germà Joaquín, va escriure més de 200 obres dramàtiques, la gran majoria de caràcter còmic (ambdós germans foren membres de la RAE).
  • Thomas 'Tennessee' Lanier Williams (26 de març de 1911) , dramaturg estat-unidenc. Premi Pulitzer de teatro 1948 per Un tranvía llamado Deseo, i a 1955 per La gata sobre el tejado de zinc caliente.
  • Patrick Süskind (26 de març de 1949), escriptor alemany al qui li va aplegar l'èxit amb El perfum, que va revelar la seua gran qualitat narrativa.  Us recomanem també llegir La paloma i La historia del señor Sommer
  • Heinrich Mann (27 de març de 1871),  escriptor alemany, germà de Thomas Mann, va destacar per les seues novel·les de temàtica social (els atacs contra una societat alemanya cada vegada més militarista i autoritària el van portar a l'exili en 1933, doncs els nazis el varen declarar persona non grata). El seu llibre Professor Unrat fou portat al cinema amb molt d'èxit sota el títol El ángel azul, interpretada per Marlene Dietrich. A la biblioteca podem llegir Por una cultura democrática i La juventud del rey Enrique IV.
Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-Secció: poesia, en valencià i en castellà. Hui és el Dia Mundial de la Poesia i a la Biblioteca tenim un mur, Mossets de poesia, que està dedicat a Gloria Fuertes i Miguel Hernández. Podeu fer un bon tast.

-Recomanació lectora:
          Miguel Hernández: qualsevol dels seus llibres de poesia
          Gloria Fuertes. qualsevol dels seus llibres de poesia infantil
         
-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és d'André da Loba i està seleccionada, com totes les altres il·lustracions que fiquem en aquest espai, de LecturImatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada