El proper dimarts, dia 10 de gener de 2015, a les 19:30 hores, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Cocentaina la inauguració de l'exposició Llapis, paper i bombes, organitzada per la Universitat d'Alacant junt a l'Ajuntament de Cocentaina.
Una mostra de dibuixos realitzats per xiquets i xiquetes evacuades durant la Guerra Civil. Inclou un centenar de dibuixos, fotografies i cartells de l'època, a més d'una banda sonora creada expressament per a l'exposició.
Al llarg de la història, quan esclata una guerra, la infància es converteix en víctima i espectadora del conflicte. Conta en imatges el que sent i ho fa amb llapis i paper, amb el llenguatge més senzill i plàstic que han tingut tots els nens i nenes del món: el dibuix.
Juliol de 1936: els generals rebels s'han revoltat contra el govern legítim de la II República. Acaba de començar la guerra a Espanya. L'avanç de les tropes franquistes provoca entre la població infantil de les zones lleials a la República la mateixa inquietud, el mateix temor que viuen els adults. Sense saber per què, es veuen embolicats en el terror d'un conflicte que es prolongarà durant tres anys. Bombardejos, evacuació, exili? Lluny dels fronts de lluita, en les colònies col·lectives, la infància dibuixa. Els dibuixos produeixen un efecte terapèutic en esdevenir l'expressió de les seues idees i l'alleujament de les emocions per l'impacte psicològic de les bombes. Tenen un alt valor testimonial, ja que ens mostren les vivències i les activitats diàries a les colònies. Diverses exposicions de les imatges van ser organitzades a Espanya i a l'estranger per fer prendre consciència a l'opinió pública sobre els desastres de la guerra i els bombardejos sobre les poblacions. Tractaven d'alertar les consciències i d'aconseguir fons per al manteniment de les colònies infantils.
Aquelles fulles van caure en l'oblit, fins que el professor George Collins les va descobrir en 1977 guardades en unes caixes de la Biblioteca Avery de la universitat novaiorquesa de Columbia. Aquesta exposició reuneix una selecció d'aquells dibuixos realitzats per nens i nenes que tenien entre tres i quinze anys. Part dels originals es conserven a Califòrnia, Universitat de San Diego (617 exemplars) i en la de Columbia (153), als quals se sumen els de la Biblioteca Nacional de Madrid (1.172 originals). Altres dibuixos els van fer les nenes i nens evacuats a Rússia, dipositats per l'associació AGE (Arxiu Guerra i Exili) i el CEM (Centre Espanyol de Moscou) a l'Arxiu Nacional de Catalunya. A més dels que posseeixen diverses institucions nord-americanes, canadenques i britàniques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada