dimarts, 30 de juny del 2015

Beneficis de contar contes a casa, de 0 a 12 anys






Narrar en veu alta un relat a un xiquet/a suposa una activitat de gran valor intel·lectual, cognitiu i emocional, que tot pare i mare o educador/a hauria de posar en pràctica com més aviat. A més de tot això, és una magnífica manera de crear complicitat i d'estrènyer vincles afectius entre uns i altres.

Sens dubte, per a molts de nosaltres el ritual dels nostres pares o avis de llegir-nos un conte és un dels records més entranyables de la nostra infància. Estem a l'estiu i ara tenim més temps per a compartir amb els nostres fills/es la lectura, així que cal aprofitar-ho per a passar-ho bé junts.

Penseu, també, que contar contes no és una activitat adreçada a una edat determinada -sols als menudets/es-. De vegades cometem l'error de deixar de contar-los a partir del moment en que ells/es saben llegir. És importantíssim continuar contant contes -llegits o inventats per nosaltres i per ells/es- al menys al llarg de tota l'Educació Primària. la relació amb el conte i la manera de narrar-lo anirà canviant, però les orelles dels oients sempre estan a la guaita e caçar paraules (penseu en Sherezade i Les mil i una nit).

Vegem a continuació altres beneficis de llegir contes des de molt jove:



*Com més aviat entrin els llibres a formar part de la vida del nostre fill/a millor. L'hàbit lector és imprescindible per a realitzar-se personal i socialment. D'això dependrà molt l'interès dels pares per posar llibres a mà i de donar exemple llegint al seu torn.
 
*Els contes estimulen la fantasia, la sensibilitat, la memòria i l'expressió. Totes aquestes capacitats l'ajudaran en el seu desenvolupament acadèmic i personal. Per exemple, la imaginació és la base de l'art i també de la ciència, sense ella no podriem anar més enllà dels conèixements científics ja establerts.

*Ajuden a desenvolupar el llenguatge, ampliant vocabulari, models expressius nous i dissipant dubtes de construcció gramatical, a més de despertar l'intel·lecte, augmentant la percepció i la capacitat de comprendre.

*Els xiquets aprenen a escoltar amb atenció i a ser pacients, elements primordials per a l'aprenentatge. Per exemple, a l'aula i a la biblioteca es detecten immediatament els xiquets i xiquetes que els conten narracions a casa: el seu nivell d'atenció a l'hora d'escoltar és molt elevat.

*Els contes milloren el coneixement espai-temporal (on i quan passa, què passa abans i què després ...).

*Fomenten l'empatia o capacitat de posar-se en lloc de l'altre. La tolerància està vinculada a l'empatia.

*Transmeten valors com la constància, l'amistat, la modèstia, l'honestedat, la lleialtat, etc. La lectura, en sí mateix, és ja un gran valor.

*Ensenyen a identificar emocions com la por, l'amor, la frustració, la ira, l'enveja o el desig. Són emocions que tenen i que de vegades no les saben reconèixer.

*El xiquet/a s'identifica amb personatges i situacions de les històries, la qual cosa li ajuda a afrontar reptes i pors amb una visió més àmplia. Així mateix, li facilita la resolució de problemes. L'empatia o el rebuig cara als personatges fa que un conte agrade o no.

*Tot xiquet/a desitja l'atenció dels seus pares i passar temps amb ells, i l'estona d'explicar un conte incrementa la comunicació i la confiança entre tots dos, el que a la llarga també millora l'autoestima del nostre fill/a. Tal vegada aquest vincle afectiu siga lo més important per fomentar la lectura. De vegades per a ells/es és més important el moment de contar el conte que el conte en si mateix.

*Llegits o inventats, és important tenir un ampli repertori de contes, clàssics i moderns, d'aci o d'altres cultures. A més i diferents contes els ajudarem a tenir un bon criteri selectiu.

*Conforme es faja major anirem compartint la narració, uns dies contem nosaltres i altres conten ells/es, així també compartirem els papers d'emisor-receptor, el que farà que millore la seua expressió oral.

*És important que conten pares i mares, no sols les mares -que són les que majoritàriament ho fan-. Segur que cadascú conta d'una manera diferent i això els enriqueix, tenen diferents veus lectores, que donaran millors i difrents models d'ells/es contar.

Aquests consells estan trets de Literatura SM, nosaltres hem els hem ampliat i comentat. Les il·lustracions són d'Helen Oxembury.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada