divendres, 11 d’abril del 2014

Triem, llegim i fem un booktrailer: alumnes de 4rt. ESO Col·legi Sant Francesc d'Assís de Cocentaina


Dins de les diferents col·laboracions que porta endavant la Biblioteca Municipal de Cocentaina amb el centres escolars de la nostra població per tal de difondre la lectura entre els xiquets i joves, hem encetat una nova activitat amb la professora, Milagro Encarna Pascual, i els alumnes de 4rt d'ESO del col·legi Sant Francesc d'Assís.

Es tracta d'un projecte, Triem, llegim i fem un booktrailer, en el que un dels seus objectius es formar als alumnes per tenir un sentit crític en les seues preferències personals en la selecció de lectures i el gust per compartir sentiments i emocions suscitats per l'experiència lectora. A més, utilització de la biblioteca i de les tecnologies de la informació i la comunicació de manera autònoma per a la localització, selecció i organització de la informació.

La pregunta clau que ens hem fet és per què trie un llibre i no altre? Per tal de contestar-la hem estat xerrant de la influència de la publicitat i els medis de comunicació en la difusió de la literatura juvenil, del boca a orella, de llegir els llibres que estan de moda, etc. Quan triem un llibre, sense adonar-se'n quasi, utilitzen una sèrie de criteris que hem anat descobrint i comentant: les tapes del llibre, el seu títol, si coneixem o no a l'autor, l'editorial, la ressenya que inclou la contratapa, la seua temàtica, la semblança amb pel·lícules que hem vist, etc. Són moltes les variables que influeixen a l'hora de fer la nostra tria i cal ser conscients d'elles.

Després d'aquesta reflexió conjunta els hem presentat el cinc llibres seleccionats per a fer aquesta activitat:

GÁNDARA, Alejandro. Nunca seré como te quiero. Editorial SM
LATORRE, José María. La leyenda el segundo féretro. Editorial Bruño
FERNÁNDEZ PAZ, Agustín. Aire negro. Editorial SM
LALANA, Fernando y ALMÁRCEGUI, J.M. Los hijos del trueno. Editorial Alfaguara
CAREY, Peter. El supergordo. Editorial Siruela


Cadascú a fet la seua pròpia tria, que han expressat en veu alta, i després, en grups, han "negociat" la tria grupal. Com que més d'un grup ha coincidit en triar el mateix llibre, aquests grups coincidents han tingut que expressar el per què de la seua selecció i argumentar el per què el seu grup és el que s'ha de quedar el llibre. 

Una vegada repartits els llibres -cada membre del grup té el seu llibre- se'ls han emportat en préstec a domicili.

Ja us contarem, més endavant, el desenvolupament del projecte i els seus resultats que ben cert seran molt interessants. Esta aplicació audiovisual per tal de fer publicitar el que han llegit hem sembla... genial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada