dimarts, 21 de març de 2017

"Mossets de Poesia": invitació a tastar els poemes de Gloria Fuertes i Miguel Hernández en el Dia de la Poesia, 2017'Mossets de Poesia': celebrem el Dia Mundial de la Poesia, en la Biblioteca de Cocentaina, de la mà de dos grans poetes, Miguel Hernández i Gloria Fuertes. Ja sabeu que 2017 s'ha declarat l'Any Miguel Hernández i que enguany celebrem l'aniversari del naixement de Gloria Fuertes.

Tenim un taulell poètic on podreu tastar el seus versos, triar els que més us agraden i exportar-se'ls a casa per assaborir-los poc a poc. I el tast us agrada, podeu a més emportar-se els seus llibres en préstec a casa.

Veniu a la biblio i gaudiu de la poesia!!!
La Biblio t'informa (19)


Nova setmana amb una informació lectora des de la nostra Biblioteca en aquest microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina

Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a:
 • Alejandro Rodríguez Álvarez (23 de març de 1903), conegut com Alejandro Casona, fou un prolífic escriptor espanyol de la Generació del 27, mestre de professió, que va escriure tot tipus de gèneres literaris, sobretot teatre. Amb la seua novel·la Flor de leyendas va obtindre el Premio Nacional de Literatura, a 1933. A la nostra biblio podeu llegir les seues Obres Completes.
 • Tirso de Molina, pseudònim de fray  Gabriel Téllez (24 de març de 1579), dramaturg, poeta i narrador espanyol que va estacar per l'anàlisi profund de la psicologia dels seus protagonistes, en especial els femenins. Podem llegir moltes de les seues obres a la biblio i, especialment, us recomanem El burlador de Sevilla.
 • Mariano José de Larra (24 de març de 1809), un dels màxim exponents del Romanticisme espanyol. Famosa va ser la seua columna periodística El pobrecito hablador i el seu article Vuelva usted mañana
 • Dario Fo (24 de març de 1926), mim i dramaturg italià, premio Nobel de literatura a 1997. Situat al voltant de l'esquerra política italiana, ha escrit àcides sàtires polítiques contra el capitalisme, la màfia, el poder polític i el Vaticà. Us recomanem llegir la seua obra de teatre Ací no paga ni Déu!, Misteri Buffo -un conjunt de monòlegs contra la societat i l'Esglèsia que conté les claus del seu magisteri teatral en tota Europa- i Muerte accidental de un anarquista.
 • Eduardo Mendicutti (24 de març de 1948), autor espanyol de novel·les que destaquen perquè els seus personatges solen ser homosexuals. Podem llegir Yo no tengo la culpa de ser tan sexy, El palomo cojo, California i Siete contra Georgia.
 • José de Espronceda (25 de març de 1808), considerat com el més destacat poeta espanyol romàntic. Us recomanem llegir El diablo mundo, El estudiante de Salamanca i la seua Obra poética. Autor del megaconegut poema La canción del pirata.
 • Luís Landero (25 de març de 1948), novel·lista espanyol, escriptor, entre altres, de Juegos de la edad tardía i Caballeros de Fortuna.
 • Serafín Álvarez Quintero (26 de març de 1871), comediògraf i escriptor espanyol que, junt al seu germà Joaquín, va escriure més de 200 obres dramàtiques, la gran majoria de caràcter còmic (ambdós germans foren membres de la RAE).
 • Thomas 'Tennessee' Lanier Williams (26 de març de 1911) , dramaturg estat-unidenc. Premi Pulitzer de teatro 1948 per Un tranvía llamado Deseo, i a 1955 per La gata sobre el tejado de zinc caliente.
 • Patrick Süskind (26 de març de 1949), escriptor alemany al qui li va aplegar l'èxit amb El perfum, que va revelar la seua gran qualitat narrativa.  Us recomanem també llegir La paloma i La historia del señor Sommer
 • Heinrich Mann (27 de març de 1871),  escriptor alemany, germà de Thomas Mann, va destacar per les seues novel·les de temàtica social (els atacs contra una societat alemanya cada vegada més militarista i autoritària el van portar a l'exili en 1933, doncs els nazis el varen declarar persona non grata). El seu llibre Professor Unrat fou portat al cinema amb molt d'èxit sota el títol El ángel azul, interpretada per Marlene Dietrich. A la biblioteca podem llegir Por una cultura democrática i La juventud del rey Enrique IV.
Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-Secció: poesia, en valencià i en castellà. Hui és el Dia Mundial de la Poesia i a la Biblioteca tenim un mur, Mossets de poesia, que està dedicat a Gloria Fuertes i Miguel Hernández. Podeu fer un bon tast.

-Recomanació lectora:
          Miguel Hernández: qualsevol dels seus llibres de poesia
          Gloria Fuertes. qualsevol dels seus llibres de poesia infantil
         
-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és d'André da Loba i està seleccionada, com totes les altres il·lustracions que fiquem en aquest espai, de LecturImatges.

dimarts, 14 de març de 2017

La Biblio t'informa (18)Nova setmana amb una informació lectora des de la nostra Biblioteca en aquest microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina

Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a:
 • Baltasar Porcel (14 de març de 1937), escriptor, periodista i crític literari català autor, entre altres de Cavalls cap a la fosca, El cor del senglar, Les poemes d'or i Les primaveres i les tardors
 • Blas de Otero (15 de març de 1916), poeta, un dels màxims representants de la poesia social dels anys cinquanta, gran lluitador contra el franquisme i del que podem llegir molts dels seus poemes a la Biblioteca de Cocentaina; 
 • Francisco Ayala (16 de març de 1906), jurista, sociòleg i prolífic escriptor del que us recomanem llegir Muertes de perro, El jardín de las delicias, Historias de macacos i En qué mundo vivimos
 • Luis Goytisolo (17 de març de 1935), escriptor espanyol del que podem llegir Las afueras, Fábulas, Placer licuante i Recuento
 • Gabriel Celaya -pseudònim de Rafael Múgica Celaya- (18 de març de 1911), poeta, la seua obra de caràcter social està carregada de denúncia i fou Premio Nacional de las Letras Españolas 1986 i del que podeu trobar nombrosa poesia a la nostra biblioteca; 
 • John Updike (18 de març de 1932), escriptor estat-unidenc que destaca en diferents gèneres literaris, i del que us recomanem llegir Las brujas de Eastwitck, Busca mi rostro, El centauro, El libro de Bech i Plumas de paloma y otros relatos
 • Nikolai Gogol (19 de març de 1809), escriptor i dramaturg rús, conegut entre altres per Almas muertes, Taras Bulba, Diari d'un boig i El retratoPhilip Roth (19 de març de 1933), escriptor dels Estats Units, tal vegada un dels més coneguts a l'actualiltat, per llibres com El teatro de Sabbath, El animal moribundo, La conjura contra América i Las vidas de Zuckerman.
Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-secció: literatura en valencià
-Recomanació lectora:
          Franz Kafka. Cartas al padre. Editorial Debate
          Nikolai Gogol. La nariz. Editorial Anaya Infantil y Juvenil
         
-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és d'Alberto Macone i està seleccionada, com totes les altres il·lustracions que fiquem en aquest espai, de LecturImatges.

dimecres, 8 de març de 2017

Marca-pàgines 'Dona i Art': edita la Biblioteca de Cocentaina pel Dia de la Dona 2017


Un any més la Biblioteca de Cocentaina ha editat una col·lecció de marca-pàgines per tal de celebrar el Dia de la Dona. Sota el lema Dona i Art tenim 16 marcapàgines diferents, de 16 il·lustradors/es, en les que la dona i la lectura són protagonistes. 

Dones llegint, dones que lliurement accedixen a la cultura i el coneixement. Podeu passar per la biblioteca i triar el que més us agrade així acompanyarà la vostra lectura al llarg de l'any.

Però, a més, podeu veure el que hem preparat en els nostres altres blogs i escorcollar l'especial Dia de la Dona que hem xerrat al nostre programa Fulles al vent, pàgines obertes, en Ràdio Cocentaina.

dimarts, 7 de març de 2017

La Biblio t'informa (17)Nova setmana amb una informació lectora des de la nostra Biblioteca en aquest microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina- Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a Josep Pla (8 de març de 1897), tal vegada el prosista més important de la literatura catalana contemporània i del que podem llegir a la nostra biblioteca, entre altres, El quadern gris i El geni del país i altres proses; Josefina Aldecoa (8 de març de 1926), mestra i escriptora espanyola de la postguerra, de la que us aconsellem llegir Historia de una maestra; Leandro Fernández de Moratín (10 de març de 1760), poeta i autor dramàtic espanyol, el més rellevant autor de teatre del nostre segle XVIII, del que coneixem sobretot la seua obra El sí de las niñas; Ángel de Saavedra, Duque de Rivas (10 de març de 1791), poeta i dramaturg espanyol, conegut pel seu famós drama romàntic Don Álvaro o La fuerza del sino; José Antonio Labordeta (10 de març de 1935), poeta, cantautor i polític, del que podem llegir a la biblioteca Un país en la mochila; Manuel Vicent (10 de març de 1936), periodista i novel·lista castellonenc del que us recomanem llegir, entre altres, El azar de la mujer rubia, Un tranvía a la Malvarrosa, La novia de Matisse i Son de mar; Ramón Menéndez Pidal (13 de març de 1869), filòleg i historiador medievalista espanyol i membre de la Generació del 98, fou també director de la Real Academia Española, autor de Los españoles en la historia i de La lengua de Cristobal Colón.

Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-secció: obres de consulta a la biblioteca
 
-Recomanació lectora:
 
          Desiderio Vaquerizo Gil. Chocolate con veneno.Editorial Berenice
          Adela Turin / Nella Bosnia. Artur y Clementina. Editorial Lumen
 
-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és de Pawel Kuczynski.

dilluns, 6 de març de 2017

La rabosa malfaenera: presentació del conte d'Almudena Francés a la biblioteca e Cocentaina


Tenim una nova presentació literària a la Biblioteca de Cocentaina, adreçada als lectors/es infantils: La rabosa malfaenera, una obra d'Almudena Francés, amb il·lustracions de Marta Chaves i editada per Andana.

Serà el proper dia 9 de març, a les 18 hores, en la sala infantil de la nostra biblio. La presentació s'acompanya d'un contacontes que anirà narrant-nos com...

Això era que no era una rabosa malfaenera, habitava a la serra de l'’ombria quan feia sol i quan plovia. Un dissabte de primavera, recolzada a la soca d'’una olivera, va sentir una gran fressa: era un llop afamat que tenia pressa. Què farà l'astuta rabosa per no acabar com a berenar del llop?

Aquesta activita lúdica-lectora t està organitzada per la Coordinadora Alcoià-El Comtat pel Valencià, AVIVA Cocentaina, l'editorial Andana i la Biblioteca de Cocentaina per tal de fomentar la lectura entre els xiquets i xiquetes i la nostra llengua.

Serà superdivertit, així que no us ho podeu perdre, grans i menuts. Us esperem a la biblioteca!!!