dimarts, 31 de gener del 2017

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (13)



- Aquestes setmanes anteriors no hem estat amb tots vosaltres directament a Ràdio Cocentaina, per diferents motius, però des d'ara continuem amb aquest microespai de la Biblioteca i Ràdio Cocentaina.
 
Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a José Luis Sampedro (1 de febrer de 1917), economista i escriptor, membre de la RAE i autor de llibres tan interessants com La sonrisa etrusca; Giacomo Casanova (2 de febrer de 1725), famós escriptor, aventurer i diplomàtic conegut per un dels seus millors treballs, La Epístola de un licantropo, de caràcter feminista, en el que es burla de qui menyspreen la condició femenina; James Joyce (2 de febrer de 1882), escriptor irlandès, reconegut com un dels millors novel·listes del segle XX per obres com Dublineses i Ulises; Ramón José Sender (3 de febrer de 1901), escriptor espanyol, autor entre altres de llibres tan importants i crítics com Réquiem por un campesino español i Crónicas del Alba; Paul Auster (3 de febrer de 1947), poeta, narrador i guionista de cine estat-unidenc, Premi Príncipe de Asturias 2006 i autor de nombroses obres com Tombuctú, La noche del oráculo, Invisible o Viajes por el Scriptorium; Soledad Puértolas (3 de febrer de 1947), escriptora espanyola amb nombrosos guardons, la cinquena dona en ocupar una de les cadires de la RAE i autora entre altres de La vida oculta, Queda la noche i A la hora en que se cierran los bares; Luís Vaz de Camoes (4 de febrer de 1524), un dels més importants poetes portuguesos, la seua obra més popular és Las Lusiadas -el premi Luis de Camões és el més important en llengua portuguesa, des de 1988-; Tomás Moro (7 de febrer de 1478), polític, humanista, filòsof, poeta, traductor, advocat i escriptor britànic, conegut a més de la seua vinculació amb la història per la seua obra Utopía; Huffam John Charles Dickens (7 de febrer de 1812), un dels escriptors més coneguts de la història de la literatura i el principal de l'época victoriana, creador dels personatges més memorables de la literatura anglesa, i entre les seues obres destaquem: Los Papeles póstumos del Club Pickwick, Oliver Twist, Canción de Navidad, David Copperfield Historia de dos ciudades.

Us animem a llegir o rellegir a tots/es aquests/es autors/es que trobareu al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-Hemeroteca local
-Recomanació lectora:
          Stephen Dobyns. La capilla de la muerte. Editorial Círculo de Lectores
          Concha López Narváez. El gran amor de una gallina. Editorial Anaya Infantil y Juvenil

-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.
Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.
La il·lustració és de Vlad Studio.

dilluns, 30 de gener del 2017

Taller d'Alfabetització Informacional i Digital a la Biblioteca de Cocentaina: alumnes FPA Beniassent



Estem vivint en una societat on la informació és essencial per al desenvolupament normal de les nostres vides. La informació ens envaeix per tot arreu, personal i professionalment, en qualsevol suport. Malgrat això tenim una manca molt gran d'Alfabetització Informacional.

Aquest analfebetisme informacional -i també digital- es soluciona tan sols amb una formació adient; per això la Biblioteca Pública Municipal de Cocentaina ha organitzat un breu Taller d'Alfabetització Informacional i Digital, junt a la FPA Beniassent de Cocentaina, adreçat als seus alumnes de GES 1 i 2.

 El taller s'ha realitzat al saló d'actes de la nostra Biblioteca, el passat dijous -26 de gener de 2017-, de 9 a 11 del matí. Va estar dividit en tres parts:

-Teòric
-Pràctic
-Digital





Dins de la brevetat de temps i la carència de base sobre el tema dels alumnes, cal dir que l'experiència ha estat molt positiva, un any més. Us fiquem l'esquema del que vàrem estar xerrant, investigant i practicant a la Biblio.



TALLER: ALFABETITZACIÓ INFORMACIONAL I DIGITAL
Biblioteca Municipal de Cocentaina -FPA Cocentaina
26 de gener de 2017

Per tal de realitzar treballs necessitem tenir accés a la informació. Hui en dia ho podem fer en suport paper o en suport digital. Tenir les destreses necessàries per buscar la informació ens facilitarà que la recerca siga ràpida i útil.

Passos a seguir:

1.- Reconèixer les nostres necessitats informacionals

2.-  Saber on acudir per tal d’accedir a la informació

3.-  Identificar quin tipus de documentació és la més adient per a resoldre la nostra necessitat informativa

4.- Contrastar la informació en diferents fonts documentals –paper i/o digital-

5.- Prendre nota del que necessitem  per després redactar. Apuntar sempre el lloc d’on hem agafat la informació: bibliografia i webgrafia


Cal diferenciar:

- Obres de Consulta: diccionaris, enciclopèdies, diccionaris enciclopèdics, atles, cronologies i anuaris, etc.
- Llibres d’Informació: generals i monogràfics


Obres de consulta:

Diccionari: defineix els conceptes
                   Diccionaris de la llengua
                   Diccionaris especialitzats
                   Diccionari de les llengües o Vocabularis
                    Diccionari de sinònims i antònims

Enciclopèdia: informa i explica els conceptes
         En funció del contingut: Enciclopèdia General
                                                  Enciclopèdia Especialitzada
         En funció de cóm es presenta el contingut: Enciclopèdia Alfabètica
                                                                               Enciclopèdia Temàtica

Diccionari enciclopèdic: barreja els dos anteriors
Atles: cartografia, mapes. També hi ha especilitzats: química, cos humà...
Cronologia: presentar fet ordenats ordenadament
Anuaris: presentar els fets al llarg d’un any


Llibres d’informació: generals / especialitzats –monografies

Diferenciar entre Llibre d’Informació i Enciclopèdies


Exemples a la web:

Diccionaris
-Diccionari Normatiu valencià: http://www.avl.gva.es/lexicval/
-Diccionario Español-Inglés: http://diccionario.reverso.net/espanol-ingles/
-Diccionari de sinònims i antònims: http://diccionaris.cat/
-Diccionario Inglés: http://dictionary.cambridge.org/
-Diccionario Inverso Español: http://dirae.es/

Enciclopèdies
-Enciclopèdia Catalana: http://www.enciclopedia.cat
                    https://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
-Enciclopèdia Temàtica, Monografias: http://www.monografias.com/
-Enciclopèdia especialitzada:
Plantes del Mediterrani: http://herbarivirtual.uib.es/cas-med/

Atles





  


dimecres, 25 de gener del 2017

Llençolet del Pedaç Arnat es presenta als alumnes d'Educació Infantil del col·legi Real Blanc: fomentant la lectura junts, la biblioteca escolar i la biblioteca municipal


Ja sabeu quant els agrada la por als xiquets i xiquetes, malgrat que es fa patir una estoneta. Al col·legi Real Blanc de Cocentaina han agafat aquest any la por com a temàtica central a l'hora de fomentar la lectura. Segur que llegint, llegint, els/les alumnes passaran molta por -o es farten de riure veient com altres personatges passen poreta.

Per tal d'encetar les animacions lectores entre els més menudets, d'Educació Infantil, ahir vàrem visitar el seu col·le (normalment són ells els que visiten la nostra biblioteca) i vàrem fer una animació lectora presentant a un personatge molt nostre, Llençolet del Pedaç Arnat, un xicotet fantasma que viu al castell i que s'ha fet molt lector gràcies al Pirata Gatapata.

Llençolet neix a Escòcia, en un castell molt fred, humit i tenebrós. Al castell no hi havia biblioteca i els seus pares -un gran fantasma ben gruixut i amb bigotí i una fantasma molt presumida de cabells verds-, no li contaven mai contes, ni poemetes, ni cançons. Va creixent molt avorrit i sempre refredat. El metge Fantasmot li aconsella canviar de lloc, anar-hi a un castell on el clima fos més càlid.És així com se'n ve a viure al nostre castell de Cocentaina. Una freda nit descobreix al Pirata Gatapata i visita amb ell la nostra biblioteca, sempre plena de xiquets i xiquetes llegint.

Llençolet queda bocabadat al descobrir els llibres i el seu contingut. Comença llegint les imatges, doncs el text encara no sabia llegir-lo, i així entra en contacte amb un grapat de personatges dels contes. És un fantasma menut i molt simpàtic, però vol complir la seua missió: espantar. Com que ningú li fa cas dels seus estrafolaris esglais, decideix anar ficant-se dins dels contes i així espantar als seus personatges: es capbussa al conte de la Caputxeta, al dels  porquets, al de la Bruixa Curruixa... Al principi aquests personatges s'espanten un poc però quan el reconeixen li canten:

Llençolet està ací,
està ací,
està ací!

El fantasma està ací
per a fer-nos por.
Buuuuuu!

I se'n fan un fart de riure. Des d'aleshores Llençolet es passeja pels contes i segur que els xiquets i xiquetes se'l troben amagat per les pàgines dels llibres.

L'activitat va finalitzar saludant tots al xicotet fantasma que, des del castell, anava enviant-los besadetes. Junts vàrem cantar la cançoneta de Llençolet, per a no tenir mai por, i recomanant visitar la biblioteca escolar i la biblioteca municipal per a llegir molts llibres i buscar al fantasma en les seues pàgines.

Ara sols resta que els pares i mares els lligen molts llibres i coneguen també a Llençolet. Una activitat més de foment a la lectura col·laborant la nostra biblioteca amb els centres escolars del nostre poble.

Llegint junts, compartint lectura, s'ho passem molt bé!






dimarts, 24 de gener del 2017

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (12)



- Aquestes setmanes anteriors no hem estat amb tots vosaltres dirèctament a Ràdio Cocentaina, per diferents motius, però des d'ara continuem amb aquest microespai de la Biblioteca i Ràdio Cocentaina. 
Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a Vicky Baum (24 de gener de 1888), novel·lista austriaca, molt coneguda per la seua obra Gran Hotel, que va ser portada al cinema per Greta Garbo; Virginia Woolf (25 de gener de 1882), escriptora britànica, una de les més destacades del modernisme literari del segle XX i autora d'una obra que us recomanem molt,  Una habitación propia; Adolfo Marsillach (25 de gener de 1928), dramaturg espanyol i actor, autor de comèdies com Yo me bajo en la próxima, ¿y usted? i Se vende ático; Lewis Carroll (27 de gener de 1832), escriptor i matemàtic anglès, conegut arreu del món per les seues obres Alicia en el País de las Maravillas i Alicia a través del espejo; José Martí (28 de gener de 1853), polític i escriptor de Cuba, amb una immensa obra que abarca diferents géneres literaris -poesia, novel·la, periodisme, assaig, etc.-; Ismail Kadaré (28 de gener de 1936), narrador, assagista i poeta albanès, premi Príncipe de Asturias de las Letras en 2009, molt compromés políticament amb el seu poble i les gran injustícies que va patir; Antón Pávlovich Chéjov (29 de gener de 1860), un dels més importants escriptors de Rússia i mestre del génere literari de contes -'Dona'm una paraula i t'escriure un conte'-; Vicente Blasco Ibáñez (29 de gener de 1867), prosista, polític i periodiste valencià, bon representant del realisme, autor entre altres de La barraca, Sangre y arena, Los cuatro jinetes del Apocalipsis; Concepción Arenal (30 de gener de 1820), escriptora i penalista espanyola, precursora del feminisme a Espanya; Pearl Zane Gray (31 de gener de 1872) novel·lista estat-unidenc, famoós per les seues novel·les de l'Oest; Norman Mailer (31 de gener de 1923), prosista nord-americà, gran innovador del periodisme literari i reputat biògraf; Kenzaburo Oé (31 de gener de 1935), escriptor japonés, Premi Nobel de Literatura a 1994, un dels màxims representants de la literatura japonesa actual; Juan José Millás (31 de gener de 1946), escriptor i periodiste, conegut sobretot per les seues intervencions radiofòniques.

Ja sabeu que podeu trobar llibres d'aquests autors i autores al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

-Préstecs col·lectius a la Biblioteca:

-Aprofitem per a invitar-vos a la presentació del llibre Proyecto 1.0.1, de Rebeca Pérez Ruiz, aquest proper dijous a les 19:30 hores. Esteu tots i totes invitats. Cal sortir de casa i combatre el fred amb bona literatura i excel·lent companyia.

-Recomanació lectora:
 
          Ismail Kadaré. El palacio de los sueños. Editorial Anaya
          Cecilia Pisos. Nube con forma de nube. Editorial Factoría K de Libros

-Us avancem, per damunt, d'allò que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà.
Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.
La il·lustració és de Dee Nickerson)

dilluns, 23 de gener del 2017

Presentació de 'Proyecto 1.0.1', novel·la de Rebeca Ruiz, a la Biblioteca de Cocentaina: dijous, 26 de gener de 2017


Cal combatre el fred amb la lectura, amb la bona literatura. Així, us proposem sortir de casa, el proper dijous dia 26 de gener de 2017, a les 19:30 hores, per assistir a la presentació de la interessantíssima novel·la Proyecto 1.0.1, de l'escriptora i advocada Rebeca Pérez Ruiz.

Aquesta presentació tindrà lloc al saló d'actes de la Biblioteca Pública Municipal de Cocentaina i tindrem l'oportunitat de poder escoltar a la pròpia autora sobre el procés de creació de la seua novel·la, cóm es desenvolupa la trama i per què, com la literatura actua sobre la pròpia vida... 

Estem davant d'una novel·la on es barregen l'aventura i el misteri, l'amor i l'intriga; tot entre dos escenaris ben diverent: la selva de l'Amazones i l'illa de Manhattan. Es un d'aquests llibres que t'atrapen des de la primera pàgina i no pots deixar de llegir fins al seu acabament.

No s'ho podeu perdre! Esteu totes i tots invitades. Veniu a la Biblio i compartirem junts bona literatura.


dimarts, 17 de gener del 2017

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (11)



- Aquestes setmanes anteriors no hem estat amb tots vosaltres, però des d'ara continuem amb aquest microespai de la Biblioteca i Ràdio Cocentaina. 

Comencem de nou amb les efemèrides literàries i tenim a Pedro Calderón de la Barca (17 de gener de 1600), dramaturg espanyol, un dels escriptors més importants del Segle d'Or, autor entre altres de La vida es sueño; Anne Brontë (17 de Gener de 1820), escriptora britànica, la més jove de les germanes Brontë i la seua obra més coneguda es Agnes Grey; Antón Pávlovich Chéjov (17 de gener de 1860), dramaturg rus i un dels escriptors de contes més importants de la història de la literatura, amb obres com Tio Vania; Rubén Dario, pseudònim de Félix Rubén García Sarmiento (18 de gener de 1867), poeta nicaragüense considerat la figura més representativa del Modernisme en llengua castellana, sent el poeta amb més influència en la poesia hispànica del segle XX -tots recordem el seu poema sobre Margarita-; Jorge Guillén (18 de gener de 1893), poeta espanyol de la Generació del 27, premi Cervantes de les Lletres en 1976; Edgar Allan Poe (19 de gener de 1809), escriptor nord-americà, mestre de la novel·la gòtica i els contes de terror; Luis Coloma Roldán (19 de gener de 1851), sobretot conegut per ser el creador del Ratoncito Pérez; Joaquín Álvarez Quintero (20 de gener de 1804), comediògraf i escriptor espanyol que va escriure totes les seues obres junt al seu germà i ambdós varen ser membres de la Real Academia Española; Ernesto Cardenal (20 de gener de 1925), sacerdot catòlic, poeta i polític nicaragüense; Francis Bacon (22 de gener de 1561), filòsof literari i polític anglès, molt avançat per a la seua época doncs va imaginar màquines voladores, submarins i telecomunicacions i destaquen entre les seues obres El avance del conocimiento i Novum Organum; George Gordon Byron (22 de gener de 1788), poeta anglès conegut com Lord Byron, un dels poetes més versàtils i importants del Romanticisme; Henri Beyle -Stendhal- (23 de gener de 1783), escriptor francès i un dels màxim representants del Realisme, conegut entre altres per les seues obres Rojo y negro i La cartuja de Parma; Elvira Lindo (23 de gener de 1962), escriptora espanyola molt coneguda pel seu personatge de Manolito Gafotas.

Malgrat que aquesta setmana, radiofònicament, no hem pogut estar amb vosaltres perquè hi havia programada una visita escolar al nostre Arxiu Històric Municipal de Cocentaina, podeu trobar llibres d'aquests autors i autores al centre d'interès que hi ha a la Biblioteca i barrejar un poc les vostres lectures amb les lectures d'aquests escriptors/es ja clàssics, el que ens enriquirà.

Us esperem a les ones de la ràdio el proper dimarts i mentrestant... aneu llegint molt.

La il·lustració és de  Guido Scarabottolo.

dilluns, 16 de gener del 2017

Ignacio Blanco: Botiflers!!! Presentació del llibre a la Biblioteca de Cocentaina, divendres 10 de febrer a les 20 hores


Encetem l'any i les presentacions de llibres a la Biblioteca Municipal de Cocentaina amb una obra ben interessant, Botiflers!!!, d'Ignacio Blanco, un llibre editat per Balandra. Aquest llibre dóna testimoni del treball parlamentari d’Ignacio Blanco, diputat d’EUPV a les Corts valencianes durant la legislatura 2011-2015. Una etapa que va començar amb retallades de drets socials i serveis públics, va continuar amb el tancament de RTVV i va acabar amb la constatació del fracàs general del Consell d’Alberto Fabra.

Recopila 17 de les seues intervencions més incisives en les Corts, comentades per ell mateix i prologades pel periodista Adolf Beltran. Són 17 passatges que acrediten el “combat dialèctic, sovint des de la indignació” de qui ha estat exponent del “bon parlamentarisme entés com a instrument de lluita contra l'abús de poder”, destaca Beltran.

Aquesta activitat està organitzada per l'associació cultural contestana El Guaret. Tindrà lloc el proper divendres, dia 20 de gener de 2016, a les 20 hores, al saló d'actes de la Biblioteca de Cocentaina. La presentació estarà a càrrec d'Àfrica Ramírez, editora.

Quedeu tots i totes invitades!


LA PRESENTACIÓ S'AJORNA FINS EL PROPER DIA 10 DE FEBRER (20:00 HORES), DEGUT A LA CLIMATOLOGIA TAN COMPLICADA QUE TENIM AQUESTA SETMANA.

diumenge, 1 de gener del 2017

Un brindis lector per 2017: Biblioteca de Cocentaina


La Biblioteca Municipal de Cocentaina us desitja un nou any ple de lectures interessants, de nous camins per descobrir, de paraules que ens òmpliguen l'ànima de pau, de poemes que ens lliuren de la mediocritat, d'aventures que enriqueixin la nostra vida, de coneiximents per compartir, de felicitat.

Un brindis lector per donar-li la benvinguda a 2017.

Xin-xin!!!