dimarts, 25 d’octubre del 2016

Presentació del llibre infantil 'La carabassa Tomasa', de Xaro Navarro: dijous 27 d'octubre, 18 hores



Aquest proper dijous, 27 d'octubre de 2016, estem de festa a la Biblioteca de Cocentaina, doncs es presenta el llibre infantil La carabassa Tomasa, de l'autora alcoina Xaro Navarro, editat per Lletra impresa

La tradició anglosaxona dona un protagonisme especial a les carabasses per a celebrar la festa de Halloween, però nosaltres tenim les nostres pròpies tradicions i aquesta carabassa ens ho mostrarà. A més, el llibre inclou informació sobre carabasses, receptes carabasseres, jocs populars... Ja veeu, una carabassa un tant especial i un llibret que farà les delícies de grans i menuts.

Esteu tots i totes invitades, especialment els xiquets i xiquetes d'Educació Primària. No s'ho perdeu, que la carabassa firera us espera!

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (4)


-Comencem aquest microespai radiofònic i lector, una setmana més, xerrant de les celebracions literàries. Ès l'aniversari -entre altres- del naixement dels escriptors , Manuel Rivas (26 d'octubre de 1957), Desiderio Erasmo de Rotterdam (28 d'octubre de 1466) i Miguel Hernández (30 d'octubre de 1910) i la defunció d'Alfonsina Storni, Miguel Mihura (1977), Rafael Alberti (1999), Luis Rosales (1992) i Pío Baroja (1956). Segur que els coneixeu i que heu llegit moltes de les seues obres, però... podeu descobrir-ne altres a la biblio, a la prestatgeria on, us recordem, està aquest nou centre d'interès lector (pregunteu a les bibliotecàries si no el trobeu).
 
-Servei d'ordinadors i de wifi a la biblioteca.

-Us informem que aquest proper dijous, dia 27 d'octubre, a les 18:00 hores, es presenta a la sala infantil de la nostra biblioteca el llibre de l'autora alcoyana Xaro Navarro, La carabassa Tomassa, editat per Lletra impresa. Esteu tots i totes invitades, però especialment els xiquets d'Educació Primària. Contem contes encarabassats.
-Recomanació lectora:
         Manuel Rivas. Los libros arden mal. Editorial Círculo de Lectores
         Antologia de cuentos de terror. De Dickens a M. R. James. Editorial Taurus
-Us avancem, per damunt, del que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà

La il·lustració és de Joost Swarte.

dilluns, 24 d’octubre del 2016

Dia de la Biblioteca: 24 d'octubre de 2016


Des de 1997, cada 24 d'octubre es commemora el Dia de la Biblioteca, una iniciativa de l'Associació Espanyola d'Amics del Llibre Infantil i Juvenil, amb el suport del Ministeri de Cultura, en record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo incendiada el 1992 durant la Guerra dels Balcans. Aquesta commemoració va néixer per traslladar a l'opinió pública la importància de la biblioteca com a lloc de trobada dels lectors de totes les edats amb la cultura, i com un instrument de millora de la formació i la convivència humana.

En el Dia de la Biblioteca i ho volem fer invitant-vos a tots i totes, grans i menuts, a visitar-nos.
Difonem el missatge -Ledicia Costas- i el cartel, d'Elena Odriozola:


Una luciérnaga es una isla perdida en la noche más densa. Cien luciérnagas, una constelación misteriosa que marca el rumbo hacia otros universos. Así, con esa estrategia de luz, se organizan los libros que moran en las bibliotecas. Son caricias fosforescentes que incendian los sueños y recomponen los corazones grises hasta hacerlos recobrar su color rojo brillante. Cualquier individuo que padezca el síndrome del corazón gris, debería ponerse en manos de un experto y visitar una biblioteca.

Para escribir un libro, además de hacer malabarismos con las palabras hay que ser una desvergonzada o un loco. Un atrevido, una excéntrica descontrolada. Llevar un calcetín de lunares, otro de rayas y los pelos de punta. Una cresta como las que lucen las cacatúas sería un peinado muy interesante para un escritor. Solo las mentes más disparatadas son aptas para escribir libros. Pero para custodiarlas no es suficiente con tener un desajuste en los cables cerebrales. Es indispensable ser de fuera. Un extraterrestre. Las bibliotecas albergan seres con antenas giratorias, cerebros millométricos que memorizan títulos rebuscados, rimbombantes, campanudos. Las personas que custodian libros siempre me han parecido criaturas singulares. Están dotadas de extremidades retráctiles que estiran y estiran hasta alcanzar aquel volumen al que parecía imposible acceder. A continuación, como si nada, se recomponen y todo vuelve a su posición natural. Parecen seres humanos, pero a poco que les observes percibirás que no son de aquí. Una de las cosas que más me fascina de los bibliotecarios es su cerebro. ¡Me parecen tan listos! Los libros fabrican pensamientos. Pasar tantas horas dentro de una factoría de ideas es bueno para tener un corazón rojo y brillante y una cabeza repleta de planes fantásticos.

Alguien me han contado que el 24 de octubre es el Día de la Biblioteca. Sería genial organizar una fiesta con confeti y pompas de jabón. Celebrarla por todo lo alto. Me encantaría vestirme para tal ocasión como el personaje de algún libro, sentarme en la mesa de una biblioteca de la ciudad donde vivo y esperar a que fueran a visitarme. En las bibliotecas puedes ser quien tú quieras. Desde Mary Poppins hasta Matilda, Atreyu, Drácula o incluso Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Puedes ponerte botas de pelo, plumas, zancos y sombreros. ¡Sombreros! ¡Eso es! Imagino a una pequeña lectora acercándose a mí discretamente, atraída por los colores y formas de mi sombrero:

—Sombrerera loca, ¡qué fiesta más maravillosa! ¿Sería tan amable de servirme una taza de té?

Yo se la serviría con mucho gusto, poniendo cara de mujer refinada, y luego ambas haríamos ruido al tragar. Sonaría algo parecido a glup glup glup. Y antes de que nos diese tiempo de romper a reír de forma desenfrenada, aparecería el bibliotecario, como surgido de la nada, que para eso poseen la facultad de materializarse delante de ti en el momento más inoportuno, y nos advertiría de que las bibliotecas no son merenderos. Hay que reconocer que son únicos custodiando tesoros. Extraterrestres con el corazón rojo y brillante. Qué cosa tan extraordinaria. ¡Feliz Día de la Biblioteca!

A més us recomanem que li doneu una ullada als dos taulells de Pinterest que la nostra biblioteca té sobre Llibrea infantils sobre biblioteques i Llibres i novel·les sobre biblioteques. Bona lectura a tots els lectors i lectores, especialment als usuaris de la nostra Biblioteca Pública Municipal 'Pare Agustí Arques'.

dimarts, 18 d’octubre del 2016

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (3)

Llegim en família -il·lustració de Bob Staake-


-Aquesta setmana la tenim plena de celebracions literàries, doncs és l'aniversari -entre altres- del naixement dels escriptors Miguel Delibes (17 octubre de 1920), José Cadalso (18 d'octubre de 1741), Juan Valera (18 d'octubre de 1824),  John Le Carrée (19 d'octubre de 1931), Dámaso Alonso (22 d'octubre de 1898), Gianni Rodari (23 d'octubre de 1920) i Michael Crichton (23 d'octubre de 1942), entre altres. Segur que els coneixeu i que heu llegit moltes de les seues obres, però... podeu descobrir-ne altres a la biblio, a la prestatgeria on està aquest nou centre d'interès lector (pregunteu a les bibliotecàries si no el trobeu).

-Us recordem quins són els requisits necessaris per a ser socis de la Biblioteca de Cocentaina.

-Aquesta setmana passada ha estat plena d'esdeveniments literàris: Se li ha donat el Premi Nobel de Literatura a Bob Dylan -amb molta polèmica-, ens ha deixat el gran dramaturg italià Dario Fo, i s'ha fallat el Premi Planeta que aquest any a recaigut sobre Dolores Redondo, l'autora de trilogia de Baztán-.

-Recomanació lectora:
         Gianni Rodari. Biblioteca de los cuentos de Gianni Rodari. Editorial Edebé
         Miguel Delibes. Señora de rojo sobre fondo gris. Editorial Destino

-Us avancem, per damunt, del que anem a xerrar el programa Fulles al vent, pàgines obertes, que tenim demà

La il·lustració és de Klaas Verplancke

dimarts, 11 d’octubre del 2016

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (2)



Bon dia a tots i totes! Aquest és el resum del que anem a xerrar hui al microprograma radiofònic La Biblio t'informa. Ja sabeu que ens podeu escoltar en directe tots els dimarts, des de les 11:30 a les 11:45 hores (o per internet)

-Aquesta setmana la tenim plena de celebracions literàries, doncs és l'aniversari -entre altres- del naixement dels escriptors/es Daniel Defoe (10 d'octubre de 1660) Joan Maragall (10 d'octubre de 1860), Mercè Rodoreda (10 d'octubre de 1908), Claude Simon (10 d'octubre de 1913), Alberto Vázquez Figueroa (11 d'octubre de 1936), Félix María de Samaniego (12 d'octubre de 1745), Christine Nöstlinger (13 d'octubre de 1936), Nietzche (15 d'octubre de 1844),  Mario Puzo (15 d'octubre de 1920), Italo Calvino (15 d'octubre de 1923), Óscar Wilde (16 d'octubre de 1854) i Günther Grass (16 d'octubre de 1927), entre altres. Us recordem que podeu llegir les seues obres a la nostra Biblioteca Municipal. Cada setmana trobareu a la planta baixa, junt a les novetats, un nou centre d'interès lector amb les obres dels escriptors/es dels que celebrem efemèrides.

-Us presentem les sales de lectura i treball en grup de la Biblio, dels que podeu fer ús tan sols presentant els carnet de la Biblioteca

-Aquest dijous, a les 19:30 de la vesprada, al saló d'actes de la nostra biblioteca, tindrà lloc la presentació del llibre de Josune Intxauspe, Un lugar de paso, de l'editorial Círculo Rojo. Una novel·la molt interessant d'una escriptora basca i afincada a la nostra terreta.

-Recomanació lectora:
          Italo Calvino. El barón rampante. Editorial Círculo de Lectores
          Christine Nöstlinger. El gos viatger. Editorial Tàndem

-Demà no tindrem el programa Fulles al vent, pàgines obertes, per ser festiu. Us esperem la propera setmana.

La il·lustració és de Klaas Verplancke

dilluns, 10 d’octubre del 2016

Presentació de la novel·la de Josune Intxauspe, "Un lugar de paso". Dijous 13 d'octubre 2016 a la Biblioteca de Cocentaina



Seguim amb les presentacions de llibres a la nostra Biblioteca. Aquest proper dijous, 13 d'octubre de 2016, a les 19:30 hores, tindrà lloc al saló d'actes de la Biblioteca Municipal de Cocentaina la presentació de la novel·la de Josune Intxauspe, Un lugar de paso, editada per Círculo Rojo.

Una novel·la interessantíssima, intimista, que gira al voltant de la pròpia acceptació, del que som, de la literatura i de la mort. Aprofitarem per a xerrar amb l'autora, que ens desvetllarà amb bones pinzellades literàries, el procés de creació de la seua obra.

No s'ho perdeu! Esteu tots i totes invitades. Us esperem!


diumenge, 9 d’octubre del 2016

Un trailer de lectura en equip: llegim en valencià i compartim la lectura




Celebrem el dia 9 d'Octubre, dia de la festa dels valencians, llegint en la nostra llengua. La Conselleria de Cultura i Educació Valenciana junt al Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i l'Acadèmia de la Llengua Valenciana, han llençat una campanya per a fomentar la lectura entre els xiquets/es i joves: Un tràiler de lectura en equip, inclosa dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2015-20120,

Té com a objectius promoure la lectura com a element clau per a l'aprenentatge i fomentar l'ús del valencià, el treball en equip i la utilització responsable de les xarxes socials. La iniciativa consistix a crear equips que compartisquen les seues lectures a través de les xarxes socials i que creen un vídeo en forma de tràiler cinematogràfic sobre el llibre escollit.

Tots els detalls sobre les bases, premis i terminis els teniu disponibles al següent enllaç.

A més, ja sabeu que a la Biblioteca Municipal de Cocentaina podeu trobar un grapat de llibres infantils i juvenils en valencià que podeu utilitzar per a realitzar aquest interessant i lúdic projecte.

Us animem a tots i totes a participar! Vinga, que teniu fins al 31 de desembre per a participar.

dimarts, 4 d’octubre del 2016

La Biblio t'informa: microespai lector a Ràdio Cocentaina (1)

Deixe que les paraules m'inunden, m'òmpliguen de saviesa i llibertat (ilustración de Jeannie Phan), en LecturImatges.


Bon dia a tots i totes! Aquest és el resum del que anem a xerrar hui al microprograma radiofònic La Biblio t'informa. Ja sabeu que ens podeu escoltar en directe tots els dimarts, des de les 11:30 a les 11:45 hores (o per internet)

-Aquesta setmana celebrem, entre altres, l'aniversari dels escriptor Gerardo Diego (3/X/1896) i de Juan Benet (7/X/1927), a més de les defuncions de Santa Teresa de Jesús (4/X/1582), d'Edgar Allan Poe (7/X/1849) i de Morris West (9/X/1999). Podeu llegir les seues obres a la Biblioteca de Cocentaina (si punxeu sobre els escriptor/es els enllaços us portaran als llibres que tenim a la nostra biblioteca sobre cadascú d'ells i elles).

-Us presentem la secció infantil de la nostra biblioteca, adreçada a xiquets i xiquetes de 0 a 12 anys.

-Aquest dijous, a les 19:30 de la vesprada, al saló d'actes de la nostra biblioteca, tindrà lloc la presentació del llibre de Mercè Climent, Mariola. Serra de Mariola, de l'editorial Bromera, dins de la seua col·lecció Llegir en valencià. Les nostres cançons, per tal de celebrar la festa del 9 d'Octubre llegint en la nostra llengua. Es repartiran llibres entre els assistents a l'acte.

-Recomanació lectora:
          Gerardo Diego. Obras completas. Poesía (3 vol.). Editorial Alfaguara.

dilluns, 3 d’octubre del 2016

Mariola. Serra de Mariola: presentació del llibre a la Biblioteca de Cocentaina. Llegim en valencià


Aquest proper dijous, dia 6 d'octubre de 2016, a les 19:30 hores, tindrà lloc al saló d'actes de la Biblioteca Municipal de Cocentaina la presentació del llibre de Mercè Climent, Mariola. Serra de Mariola, editat per Bromera dins de la seua col·lecció Llegim en valencià. Les nostres cançons. La presentació estarà a càrrec de Vicent Santamaria.

Aquest acte està organitzat per la regidoria de Promoció Lingüística de Cocentaina -amb la col·laboració de la nostra biblioteca- que obsequiarà a tots els assistents amb un exemplar del llibre

L'acte s'engloba dins de les diferents activitats que es realitzen al nostre poble per a celebrar la festa del 9 d'Octubre, festa dels valencians, un dia especial per a fomentar els llibres i la lectura en valencià.

Esteu tots i totes invitats/des. Us esperem!

La biblio t'informa, microespai radiofònic a Ràdio Cocentaina



Aquest nou curs lector i radiofònic la Biblioteca Municipal de Cocentaina enceta un microespai lector a les ones de Ràdio Cocentaina (107.9 FM): La Biblio t'informa. Tots els dimarts, en directe, a les 11:30 del matí, anirem xerrant sobre la biblioteca, la lectura i les efemèrides literàries de la setmana, a més de recomanar-vos un llibre.

Un espai curtet per estar setmanalment en contacte amb vosaltres amb propostes lectores. Esperem que ens escolteu (sabeu que tambè podeu fer-ho per internet) i que visiteu la biblioteca per llegir i emportar-se en préstec a domicili les nostres recomanacions i altres llibres que us interessaran.